Dzisiaj jest: 28 Kwietnia 2017        Imieniny obchodzą: Waleria, Ludwik, Paweł
Sponsorzy:

webcamera.pl

Sponsor - finansowe wsparcie projektu

 

Sponsor - dostawca Internetu do kamer

 

Leszek Mroczko

 

Oferta dla sponsorów:

Prywatni Darczyńcy 2016

czekamy na Darczyńców

Logowanie



Podglądane w karmniku - gawron

gawronGawron, gapa (Corvus frugilegus) - Większy niż gołąb, wielkością dorównuje wronie, choć jest od niej smuklejszy. W powietrzu porusza się lotem powolnym, ale i wytrwałym.

Upierzenie na całym ciele czarne z fioletowym, metalicznym połyskiem. Bardzo często mylony z krukiem, ale znacznie od niego mniejszy. W Polsce to średnio liczny ptak lęgowy. Spotkać go można w całym kraju, choć rozmieszczony jest nierównomiernie. W górach dolatuje do 900 m n.p.m. Obecnie duża populacja występuje w Wielkopolsce – 30 000 par i na Śląsku – 20 000. Dość częste stanowiska odnotowano na Kielecczyźnie, Podlasiu i Mazowszu. Licznie zamieszkuje duże miasta jak Kraków (ponad 1000 par lęgowych) i Lublin (3000). Gawron to ptak wędrowny - przylatuje w marcu, a odlatuje w październiku lub listopadzie. Z tej rodzimej populacji około 20% ptaków pozostaje w kraju na zimę, a reszta ten okres spędza w Czechach, Austrii, Szwajcarii, Niemczech i Francji. Zimą na terenie kraju licznie przebywają ptaki pochodzące z północnego wschodu (przylatują w październiku i listopadzie i odlatują w marcu i kwietniu), w niektórych miejscach ich przyloty są masowe. Do XIX wieku w Wielkopolsce, Śląsku i na ziemi lubuskiej istniały kolonie lęgowe tych ptaków, które liczyły tysiące osobników. Aktywne niszczenie miejskich kolonii gawronów powodowało duże zmiany w liczebności lokalnych populacji. Proces ten ustał w latach 80. XX wieku i od tej pory ich liczba się zwiększa. Niemniej w pierwszym dziesięcioleciu XXI w. stwierdzono zauważalny trend spadkowy liczebności polskiej populacji gawrona.
Gawrony są bardzo inteligentnymi ptakami. Potrafią używać narzędzi, a także wytwarzać je i dostosowywać do swych potrzeb. Gawrony w oczach człowieka są całkowicie czarne, jednak jak się okazuje dla siebie nawzajem (w ultrafiolecie) mienią się wszystkimi kolorami tęczy. Są bardzo towarzyskie (niezależnie od pory roku), choć ostrożne. W mieście zimą, gdy często człowiek je dokarmia, stają się zupełnie niepłochliwe.

gawrony

 

Nie masz uprawnień do komentowania

ornitho.pl

Oglądają nas:

Fatbirder's Top 500 Birding Websites

Patronat:

Patronat

Organizatorzy:

Stowarzyszenie Przyjaciół Międzyrzecza

Stowarzyszenie Przyjaciół Międzyrzecza

Ochotnicza Straż Pożarna w Międzyrzeczu Górnym

Ochotnicza Straż Pożarna w Międzyrzeczu Górnym